De ce iubim Iasi

Localizare:
Asemeni Romei sau Lisabonei, Iasiul este asezat pe 7 coline, la altitudini ce variaza intre 40 si  400 de metri. Orasul este traversat de raurile Nicolina, Bahlui, iar in rasarit de paraul Ciric pe care sunt create artificial trei lacuri cu scop de agrement. Este situat in partea de nord-vest a Romaniei si este al doilea oras ca marime din Romania, dupa Bucuresti precum si al doilea centru universitar din tara.

Istoric:
Orasul Iasi a fost mentionat pentru prima oara intr-un privilegiu comercial emis in 1408 de domnul Moldovei Alexandru cel Bun. In 1564, domnitorul Alexandru Lapusneanu a mutat aici capitala Moldovei de la Suceava. In 1640, Vasile Lupu a infiintat aici prima scoala in limba romana si o tipografie in biserica Trei Ierarhi. In 1643, prima carte tiparita in Moldova a aparut la Iasi. Intre 1565 si 1859, orasul a fost capitala Moldovei, apoi, între 1859 si 1862, atat Iasi cat si Bucuresti au fost capitalele de facto ale Principatelor Unite ale Moldovei si Valahiei. In 1862, cand uniunea celor doua principate a devenit deplina sub numele de Romania, capitala tarii a fost stabilita la Bucuresti. In mai 1944, orasul a fost scena unor lupte grele intre armatele romano-germane si Armata rosie si o mare parte din zona istorica a orasului a fost distrusa. La 21 august 1944, Iasul a fost ocupat de fortele sovietice. In perioada postbelica orasul a continuat sa se dezvolte, construindu-se noi cartiere si intreprinderi industriale. Dupa caderea comunismului, orasul a ramas cel mai important centru cultural din afara arcului carpatic, dupa Bucuresti.

Cai de acces:
Aeroportul din Iasi este unul din cele mai vechi aeroporturi din Romania si desi este mic, este deservit de mai multe companii de linie si chartere. Aeroportul este la o distanta de 8 km de oras si singura modalitate de a ajunge in oras este cu taxiul. Iasi este un nod feroviar aflat la intersectia dintre Magistrala Faurei - Tecuci - Iasi - Ungheni, linia principala Iasi - Pascani si ramificatiile Iasi - Dorohoi, Iasi - Harlau.In oras sunt patru gari: Gara Iasi, Gara Internationala Nicolina, Gara Nicolina, Gara Socola si o statie de triaj la Socola. Municipiul Iasi este conectat prin legaturi directe cu principalele orase ale tarii si cu Republica Moldova. Reteaua de strazi a orasului, dezvoltata in ultimii 50 ani, o continua pe cea din evul mediu, asigurand un trafic fluent, cu exceptia orelor de varf, cand numarul tot mai mare al masinilor duce la producerea unor mari ambuteiaje.

Atractii turistice:
In Iasi, se afla Biserica „Sf. Nicolae Domnesc”, cea mai veche din oras, ctitorie a lui Stefan cel Mare, restaurata integral la sfarsitul secolului XIX. De asemenea, mai pot fi vizitate biserica Trei Ierarhi si Manastirea Golia,, Catedrala Mitropolitana, Casa Dosoftei, Palatul Culturii, Casa Pogor cu „Masa Umbrelor”, aleile Copoului cu mireasma de tei si cu ecouri de vers eminescian (Teiul lui Eminescu si Muzeul "Mihai Eminescu").

Cultura:
Printre obiectivele culturale putem enumera Palatul Culturii din Iasi, o cladire emblematica construita in perioada 1906-1925, in perimetrul fostei Curti Domnesti medievale, in locul fostului Palat Domnesc, apoi Teatrul National „Vasile Alecsandri” din Iasi - o institutie publica culturala, aflata in subordinea Ministerului Culturii si Cultelor, fiind cel mai vechi Teatru National din Romania fiind inscris in lista monumentelor istorice din judetul Iasi.De asemenea putem aminti Opera Nationala Romana, Filarmonica de Stat Moldova, Teatrul Luceafarul, Ateneul Tatarasi, Teatrul Ludic si Muzeul Literaturii Romane.

Unde mancam:
Trei Sarmale (Sos. Bucium nr. 52): restaurant cu specific romanesc, mancare buna, meniul diversificat.
Belvedere (Sos. Bucium 103A): un restaurant micut cu o terasa frumoasa, la iesirea spre Vaslui. Mancarea este buna, si preturile acceptabile.
Phenicia (Str. Sulfinei, nr. 13): restaurant libanez cu preturi moderate.  

Unde ne cazam:
Hotel Continental (Strada Cuza Voda): Un hotel de 2 stele, cu tarife bune, situat chiar in centrul orasului Iasi
Best Western Astoria (Str. Lapusneanu  Nr 1,  langa Piata Uniri): un hotel modern, de 3 stele, situat in centrul istoric al Iasului, ofera camere cu aer conditionat, internet, tv, minibar, un restaurant si un centru de conferinte.
Hotel Select (Piata 14 Decembrie 1989 nr 2): Acest hotel de 4 stele este aproape de cele mai importante monumente istorice si de zonele de afaceri si dispune de un restaurant rafinat. Cofetaria Caprice a hotelului ofera prajituri, tarte si multe alte tentatii dulci.

Preturile specifice orasului:
Un taxi de la aeroport spre oras costa in jur de 20 RON, un bilet de tramvai 3.6 RON, iar o bere in oras in jur de 6-7 RON.

Informatii generale aeroport:
Aeroportul din Iasi asigura legaturi directe cu principalele orase din Romania, precum si legaturi bune in Europa (zboruri directe la Viena si Roma), precum si zboruri charter in sezonul de vara.
 
Bilete de avion
online

Ai nevoie de un bilet de avion? Ai nimerit unde trebuia! Cauta zboruri catre orice destinatie si cu orice companie aeriana! In cazul in care totusi nu ai gasit ce ti-ai dorit sau ai nevoie de consultanta de specialitate, contacteaza-ne acum!